Jan van den Eijnde

Functie
Theorie groep 1
Instrument
Kamermuziek
Profiel

Jan van den Eijnden studeerde schoolmuziek bij Cor de Man en hoorn bij Herman Jeurissen aan het Brabants Conservatorium Tilburg en behaalde achtereenvolgens de diploma's schoolmuziek in 1982, hoorn 'onderwijsakte' 1983 en hoorn 'uitvoerend musicus' in 1985. Masterclasses hoorn werden gevolgd bij o.a. Herman Baumann (Stuttgart - D), Michael Hätzel en Peter Damm.

Tijdens en na zijn studies speelde hij veelvuldig als hoornist in Nederlandse professionele symfonie-orkesten en ensembles zoals het Residentie-Orkest in Den Haag, het Utrechts Symfonie Orkest en alle Radio Orkesten in Hilversum. Ook speelde hij langjarig in het semi-professionele Zeeuws Orkest, amateurorkesten in de HaFa-wereld en blaaskwintet 'Fiati' waarmee ook succesvolle buitenlandse optredens plaatsvonden en radio-opnames werden gemaakt.

Ook waren er talrijke solistische optredens o.a. bij het NESKO met werk van Mozart. Vanaf 1985 is hij werkzaam aan verscheidene muziekscholen in diverse functies en aan het Fontys Conservatorium.

Momenteel fungeert hij als hoofd muziek bij Pulz, centrum voor kunsteducatie (gemeenten Hilvarenbeek - Best - Oirschot - Reusel/De Mierden) en als docent aan het Fontys Conservatorium Tilburg (hoorn vooropleiding, musiceervak, methodiek, Young Musicians Academy). Sinds 1997 werkte hij op landelijk niveau bij achtereenvolgens NIB (Nederlands Instituut voor de Blaasmuziek), Unisono (landelijk steuninstituut amateurmuziek) en bij Kunstfactor (sectorinstituut amateurkunst) als senior beleidsmedewerker. Vanaf januari 2013 zal hij als senior projectleider verbonden zijn aan het nieuwe Kennisinstituut voor Cultuureducatie & Amateurkunst in Utrecht. Mede op grond van deze landelijke functies beschikt hij over een groot netwerk, zowel nationaal als internationaal.

Sinds 1990 is hij dirigent van Koperensemble Hilvarenbeek en sinds 2012 ook bij Fanfare Sancta Maria in Asten-Ommel. Als jurylid bij muziekconcoursen opereert hij zowel landelijk als internationaal, o.a. als onafhankelijk juryvoorzitter bij het Wereld Muziek Concours (WMC) Kerkrade.