Instrument
Zang (klassiek)

Margriet van Reisen (32) is dé nieuwe Nederlandse Mahler-mezzo. Maar ze wil meer dan Mahler alleen. Deze week doet ze auditie bij de Bayreuther Festspiele en zingt ze Schumanns Dichterliebe in Den Bosch.

Toen Jard van Nes de Nederlandse mezzosopraan Margriet van Reisen hoorde in de Tweede symfonie van Mahler, besloot ze zelf te stoppen met zingen. In Van Reisen had ze een waardige opvolgster gevonden. "Toen ik laureaat was van het Koningin Elisabeth Concours in Brussel pikte ook iedereen steeds mijn Mahler-interpretaties eruit. Misschien heeft dat óók een beetje te maken met het feit dat ik Nederlandse ben en Nederland een Mahler-land par excellence is. Maar Mahlers muziek ligt me ook echt goed. Mahler en Wagner – dat zijn de componisten waar ik me vocaal, muzikaal en persoonlijk het prettigst in voel. Dat betekent niet dat ik exclusief laatromantische muziek wil zingen, maar het is wel mijn vertrekpunt."

Inderdaad zong Margriet van Reisen veel Mahler. Maar ze trok óók de aandacht als soliste bij de Berliner Philharmoniker in het Requiem van György Ligeti, waarvan onlangs de door Ligeti geautoriseerde cd-opname verscheen.