Paul Uyterlinde

Functie
Kamermuziek
Instrument
Cello
Profiel

Cellist Paul Uyterlinde groeide op in Middelburg waar hij vanaf zijn twaalfde jaar celloles kreeg van de solo-cellist van het Residentie Orkest Martin Zagwijn.

Hij behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus met o.a. een uitvoering van het 1ste celloconcert van Shostakovitch bij Jean Decroos aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens zijn opleiding nam hij deel aan master-classes van Maurice Gendron, Heinrich Schiff en Boris Pergamenschikov.

Sinds 1991 is Paul Uyterlinde solo-cellist van Het Brabants Orkest, voordien soleerde hij al veelvuldig met orkesten in o.a. celloconcerten van R. Schumann, E. Elgar en het dubbelconcert van J. Brahms sinds zijn aanstelling speelde hij met het H.B.O. ook minder bekende concerten van Frank Martin, Tristan Keuris voor 2 celli, Jo van der Booren voor viool en cello, Poeme van Henriëtte Bosmans en Don Quichotte van R. Strauss o.l.v. de dirigenten Lucas Vis, Jacques Mercier, Michel Tabachnik en Marc Soustrot. In december 2001 was hij te horen met het HBO in het celloconcert van A. Dvorak o.l.v. Libor Pesek. Voor volgend jaar staat het 1ste celloconcert van C. Saint-Saëns o.l.v. Eri Klas op het programma.

Paul Uyterlinde is als hoofdvakdocent cello verbonden aan het Saxion Conservatorium en de Messiaen academie in Enschede en aan het Conservatorium van de Fontys Hogeschool in Tilburg.

Hij is lid van Ayur trio, te samen met Adelina Hasani en Hülya Keser.

Paul Uyterlinde bespeelt een prachtige Lorenzo Guadagnini cello uit 1742.